Какво да избера: ново или старо строителство?
1

Какво да избера: ново или старо строителство?

01 апр. 2024

Изборът на апартамент е отговорна стъпка, към която трябва да се подходи с разум. Един от основните въпроси пред всички бъдещи собственици е какво да изберат: нова сграда или старо строителство? Няма ясен отговор. Когато вземате решение, трябва да имате предвид предимствата и недостатъците и на двата варианта. Нека да разберем кои са те.

Какви са предимствата на покупката на ново строителство?

Какви са предимствата на покупката на ново строителство?
 • Цена. По правило апартаментите в нова сграда са по-евтини в ранните етапи на строителството. Това ви позволява да спестите около 20% от разходите, а понякога и повече на етап „изкоп“. За да привлекат купувачи, строителните предприемачи могат да предоставят различни бонуси: планове на вноски без лихва до изграждане на апартамента или отстъпка за закупуване на повече от един обект. Заслужава да се отбележи, че ипотечните кредити използват специални преференциални програми за кредитиране на ново жилище.
 • Възможност за избор. Закупуването на недвижим имот в нова сграда отваря възможността да изберете опция, която ви подхожда напълно: етаж, разпределение, изглед от прозореца и много други. Почти невъзможно е да се намери такова разнообразие на вторичния пазар на жилищни имоти: апартамент, който е с южно изложение, може да бъде малък или в неподходящ  район. 
 • Инфраструктура и паркинг. Строителните предприемачи обмислят инфраструктурата на района до най-малкия детайл: организират зони за разходка, пейки, детски площадки и изграждат паркинги, в които броят на паркоместата се изчислява въз основа на броя на апартаментите в комплекса.
 • Модерни оформления. Разпределението на апартамента е важен детайл при избора на недвижим имот. Купувачите често предпочитат нови сгради поради първоначално добрите им разпределения. По правило новите апартаменти имат удобни бани, по-просторни всекидневни и функционални коридори. При недвижимите имоти старо строителство, пространството не винаги може да бъде променено и такива ремонти ще изискват допълнителни одобрения и инвестиции.
 • Лесен за ремонт. Новият апартамент предлага възможност да реализирате вашите идеи и дизайнерски решения. Няма нужда да коригирате грешки от минали ремонти или да демонтирате стари довършителни материали, да сменяте прозорци, тръби или окабеляване. Обикновено предварителната обработка вече включва изравняване на стените,  електрическо окабеляване, комуникации и подова замазка.
 • Юридическа чистота. Когато купувате жилищен имот в нова сграда, можете да сте сигурни, че сте единствен собственик на апартамента и никой преди това не е бил. 

Какви са недостатъците при закупуване на апартамент в нова сграда?

Какви са недостатъците при закупуване на апартамент в нова сграда?

Минусите на новите сгради се срещат рядко, но трябва да бъдете подготвени и за тях.

 • Местоположение и инфраструктура. Големите жилищни комплекси често се изграждат в отдалечени райони, където има достатъчно място за тях. Строителството на сградите и инфраструктурата на жилищния комплекс може да се извърши на няколко етапа. Струва си да се запознаете предварително с плановете на разработчика, за да разберете какви обекти ще бъдат построени и кога. Понякога изграждането на асфалтиран път или супермаркети може да се забави и това да създаде дискомфорт.
 • Забавяне на срокове. Поради различни причини, като финансови или технически, завършването на новата сграда може да се проточи във времето. Неспазването на сроковете създава неприятности за бъдещите собственици. Ето защо, изберете строителна фирма, с доказан опит на пазара на недвижимите имоти.
 • Задължителен довършителен ремонт. Бъдете готови с допълнителни средства за довършителен ремонт и обзавеждане. Това отнема значителна част от бюджета ви, но позволява да създадете вътрешен дизайн, който отговаря на вашето усещане за естетика и функционалност.
 • Съседите правят ремонт. Да, бъдете готови и за това. Докато всички апартаменти станат обитаеми, вся някои от съседите ще вдигат шум, защото извършват довършителен ремонт.

Избор на старо строителство – какви са предимствата?

Ако държите на старото строителство, ето какви плюсове ви очакват:

 • Нанасяте се веднага. Ако закупите апартамент, който не се нуждае от спешен основен ремонт, можете да се нанесете веднага. При продажба на апартамент старо строителство, някои продавачи оставят мебелите в него, което ускорява преместването и елиминира големите разходи в началото.
 • Изградена инфраструктура. Старото строителство обикновено се намира в райони с вече изградена инфраструктура – пътища, паркове, училища и магазини. 
 • По-ниска цена и повече жилищна площ. При старите сгради цената на квадратен метър обикновено не включва общите части на сградата. Това означава, че при закупуването на старо жилище вие знаете точно чистата жилищна площ, която придобивате. В новото строителство общите части са включени в цената на квадратен метър, което намалява реалния размер на жилищната площ.

Недостатъците на имоти на вторичния пазар

Какво съветват брокерите при избора между старо и ново строителство?
 • Цена. Покупката на жилище старо строителство по-трудно се финансира от банка, заради амортизацията.
 • Юридическа проверка на документите. Не трябва да се поддавате на съмнителни убеждения. Продавачите на вторичния пазар често молят купувачите да не обръщат внимание на незаконното преустройство или тежести върху имота. Съветвайте се с адвокат или нотариус, който да извърши професионално всички проверки вместо вас.
 • Амортизация на общо имущество. Обърнете внимание не само на състоянието на самия апартамент, но и на общите части. Неработещият асансьор създава неудобства за майки с малки деца, а счупената ключалка на входната врата е признак за липса на сигурност.  

Какво съветват брокерите при избора между старо и ново строителство?

 • Финансова страна: Брокерите съветват клиентите да анализират цената на старо и ново строителство според техните финансови възможности. Новото строителство обикновено има по-висока цена, но може да осигури по-дълъг период на гаранция и по-малко ремонти.
 • Състояние на имота: При старо строителство, брокерите съветват да се извърши технически прегледи, за да се уверят в състоянието на имота и да предвидят възможни разходи за поддръжка и ремонт.
 • Местоположение: Въпреки че новите строежи често се намират в нови квартали или развиващи се райони, старите имоти могат да бъдат по-централно разположени и да предлагат по-добра инфраструктура.
 • Желания и нужди на клиента: Брокерите съветват клиентите да обмислят своите желания и нужди при избора на имот. Новото строителство може да предлага модерни удобства и технологии, докато старите имоти могат да имат по-голямо усещане за автентичност.

Независимо от предпочитанията ви, е от съществено значение да обмислите всички плюсове и минуси на старото и ново строителство. Ако държите да живеете в сигурна, комфортна и модерна сграда с организирана денонощна охрана и парк за децата, изберете “Nido Residence”. От иновативни архитектурни концепции и изключително ефективни технологии до изискан дизайн и пълноценни удобства – жилищният комплекс е неповторима възможност за всеки, който желае да съчетае съвременен стил с безупречно удобство. Състоящ се от две впечатляващи сгради, в които се вписват апартаменти, търговски обекти и зони за развлечения, огромен парк и детска площадка.

Споделете:
tree decoration side