8 основни грешки при покупка на апартамент, които ще ви струват пари и нерви
1

8 основни грешки при покупка на апартамент, които ще ви струват пари и нерви

01 апр. 2024

В трудния процес на търсене и купуване на апартамент, е лесно да попаднете в капана на някои основни грешки, които може да ви струват както финансови загуби, така и допълнителен стрес. В тази статия ще разкажем за най-честите заблуди и грешки, които трябва да избягвате при покупката на апартамент.

Грешка № 1: Избирате първия апартамент

Определено не трябва да вярвате на щедрите обещания на предприемача и да купувате апартамент в района, който ви харесва толкова много заради снимката. Рекламите на билбордове, в транспорта, в Интернет са наистина завладяващи, но дали са реални. Разбира се, апартаментите в него са описани така, че изглежда, че по-добра оферта не може да се намери. Ето защо много хора действат импулсивно. 

С този подход шансовете да закупите най-добрия апартамент за вашия бюджет са минимални. Почти винаги се оказва, че друг предприемач има подобен апартамент, който е по-евтин. Или на същата сума, но тя е с по-голяма площ или по-добри характеристики. Затова специалистите препоръчват да проучите пазара, преди да вземете решение за покупка.

Грешка № 2: Липса на проучване на пазара на имоти

Липса на проучване на пазара на имоти

Определете сумата, която сте готови да похарчите, и вижте какво предлагат строителните компании във вашия град за тези пари. Сравнете ги по цена, квадратура, допълнителни характеристики като завършеност до ключ или двор без паркомясто – и едва тогава вземете решение. Можете да пропуснете изгодно предложение, което е на метри от вашия предпочитан район и то на по-добра цена. Трябва да отделите достатъчно време в наблюдение на пазара на имоти.

Грешка №3: Вярвате на неоснователните обещания при покупка на апартамент

За да ви убедят да закупите апартамент от тях, строителните фирми буквално ви бомбардират с обещания. Обещават, че тук ще има детска градина, градски транспорт и т.н. Не можете да вярвате на нищо, когато купувате недвижим имот. Ако наистина има планове за развитие на инфраструктурата, то те трябва да бъдат документирани в проектната декларация. Можете също така да търсите планове за развитие на територията в общинските уебсайтове. 

Грешка № 4: Пропускате да разгледате района на жилището

Пропускате да разгледате района на жилището

При търсене на нов апартамент, повечето купувачи се преместват в непознат район и се натъкват на неприятни изненади. Според думите на строителната фирма, около вашата сграда ще има изграден парк и високи дървета. Но в момента на нанасянето забелязвате нови постройки и няколко храсти около жилищната сграда. Преди да си купите апартамент, обиколете района, в който ще живеете. И то не само за 15 минути от прозореца на кола, а пеша за няколко часа. 

Стигнете до новия си дом с обществен транспорт от работата. Разходете се, отидете до магазините, обядвайте в ресторант. Вижте детските площадки, поговорете с жителите – как живеят тук? Така ще имате ориентировъчна представа за района и ще можете да вземете информирано решение дали да закупите апартамент тук или не.

Грешка №5: Преследвате най-ниската цена 

Ясно е, че апартаментите днес не са евтини. Ясно е, че всеки иска да спести пари, но преследването на най-ниските оферти не трябва да ви заслепява. Не купувате нещо за един ден: ще трябва да живеете в този апартамент много дълго време, така че в допълнение към евтината цена, той трябва да има някои други предимства.  

Ако изберете апартамент в слабо развит район и се чувствате добре, как ще се промени животът ви, когато станете родител? Ще имате нужда от детски градини, училища и здравни заведения. Тези липси могат до доведат до решението за смяна на жилището.

Грешка№ 6: Пропускате функционалното разпределение на помещенията

Колко функционално е оформлението на апартамента зависи от конфигурацията на вътрешните прегради, броя и разположението на прозорците, формата на помещенията, местоположението на комуникациите и входната врата. При избора на оформление най-често допусканите грешки са тези, които се фокусират върху търсенето на определени опции, забравяйки за други. За да не се разочаровате от избрания вариант, трябва да запомните няколко фактора. 

Обърнете внимание на формата на стаите. Колкото по-квадратна е стаята, толкова по-добре. Не забравяйте, че заоблените стени, острите или тъпи ъгли и еркерите могат да създадат проблеми при дизайна и обзавеждането (особено когато става дума за малки апартаменти). Важно е да се вземе предвид броят и разположението на прозорците в апартамента. Ако има достатъчно от тях, можете да създадете различни конфигурации на стаите.

Грешка № 7: Етажността на апартамента

Етажността на апартамента

Етажът е една от основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате апартамент. Някои избират по-високи жилища, докато други, напротив, предпочитат по-ниски етажи. Освен това както в първия, така и във втория случай има аргументи за и против, които често се пренебрегват от купувачите.

Например купувачите на апартаменти на високите етажи искат луксозна гледка към града. В същото време те не отчитат перспективите, че пред тях може да се построи друга сграда. Апартаментите на ниските етажи имат по-ниски нива на естествена светлина. Поради близостта на улицата, живущите могат да бъдат обезпокоени от шум и прах. 

Грешка № 8: Перспектива на апартамента

Много купувачи на апартаменти не мислят предварително, когато купуват недвижим имот. Хората често разглеждат жилищата от гледна точка на текущите си нужди. Но животът се променя, начинът на живот става по-динамичен, населението става мобилно и приоритетите се променят. Ето защо, за да не бъдете разочаровани от покупката на апартамент в бъдеще, трябва да го разглеждате като инвестиция.

Недвижимите имоти трябва да се разглеждат като инвестиционен актив от три страни: като имот за препродажба, като имот под наем и като средство за запазване на капитала. Дори ако сте  разочарован от качествените му характеристики, апартаментът може бързо да бъде продаден или отдаден под наем.

Избягването на посочените грешки ще ви предпази от разочарование при покупка на жилище. Затова, ако търсите комбинация от съвременен стил, удобство и надеждност, ние ви каним в “Nido Residence” – мястото, където вашите жилищни мечти се превръщат в реалност.

Споделете:
tree decoration side